Xs4app

From NURDspace

Wat is het geval?

Elk jaar geeft XS4ALL in december een boek uit waarvoor we kunstenaars, wetenschappers, techneuten, entrepreneurs, visionairs en andere inspirerende mensen vragen hun persoonlijke visie te geven op internet, technologie en maatschappij. De boeken zijn altijd zeer enthousiast ontvangen, dus we zijn ook nu weer van plan een boek uit te geven. En ik wil jullie vragen daaraan bij te dragen.

Tot nu toe zijn de boeken op papier verschenen, dit jaar hebben we besloten het digitaal uit te brengen: het XS4ALL 'boek' zal als app voor iPad en Android tablets worden uitgegeven. Ook dit jaar maken we weer een verzameling verhalen die samen een inspirerende visie geven op internet, technologie en maatschappij. Een van de onderwerpen die we aan de orde willen laten komen zijn de Nederlandse hackerspaces. We hopen dan ook dat jullie mee willen werken aan de eerste digitale versie van ons boek door een tekst te schrijven over jullie hackspace, wat jullie daar doen, waarom jullie dat doen, etc. Ik denk dat veel van onze lezers geen idee hebben wat hackspaces zijn, maar dat ze het zeer zeker leuk zullen vinden om erover te lezen. XS4ALL heeft haar wortels in de Amsterdamse hackersscene, en heeft nog steeds veel hackers / technologieliefhebbers / andersdenkende geeks als klanten en als medewerkers. Zij zullen jullie verhaal ongetwijfeld zeer waarderen.

Doel

De app wordt een verzameling persoonlijke visies op onderwerpen waar wij ons dagelijks mee bezig houden, of waarin we geïnteresseerd zijn, zoals internetvrijheid, content danwel nieuwe diensten over internet, digital life (robotica, domotica, smart cities, internet of things & social cities), hackerspaces en een aantal op zichzelf staande onderwerpen.

Inhoud

Het is de bedoeling dat de bijdragen uit minimaal 700 woorden en maximaal 1500 woorden bestaan. In de app krijgen jullie een eigen pagina voor jullie verhaal waarbij we graag jullie naam adres, titel, foto, etc vermelden. Natuurlijk linken we met plezier naar jullie website.Elk jaar geeft XS4ALL in december een boek uit waarvoor we kunstenaars, wetenschappers, techneuten, entrepreneurs, visionairs en andere inspirerende mensen vragen hun persoonlijke visie te geven op internet, technologie en maatschappij. De boeken zijn altijd zeer enthousiast ontvangen, dus we zijn ook nu weer van plan een boek uit te geven. En ik wil jullie vragen daaraan bij te dragen. Elk jaar geeft XS4ALL in december een boek uit waarvoor we kunstenaars, wetenschappers, techneuten, entrepreneurs, visionairs en andere inspirerende mensen vragen hun persoonlijke visie te geven op internet, technologie en maatschappij. De boeken zijn altijd zeer enthousiast ontvangen, dus we zijn ook nu weer van plan een boek uit te geven. En ik wil jullie vragen daaraan bij te dragen.

Opzet voor onze bijdrage

Technologie met een grote K

De mensheid in de westerse wereld heeft de luxe positie verworven om niet meer zijn volledige leven in het teken te hoeven stellen van het voorzien in eerste levensbehoeften. Met de steeds snellere toename van beschikbare kennis zijn allerlei processen versneld, vergemakkelijkt en minder arbeidsintensief gemaakt. Dit schept vrije tijd die kan worden besteed aan activiteiten zonder expliciet doel, en met behulp van middelen en technieken die zijn verworven in de zoektocht naar een makkelijker en comfortabeler leven. In zekere zin is dit de definitie van kunst.

Deze trend heeft zich de afgelopen 50 jaar ook gemanifesteerd in moderne technologie. Steeds betaalbaardere (micro)electronica stelt hobbyisten in staat om niet commercieel gemotiveerde toepassingen van technologie te ontwikkelen. Anderzijds heeft de eerder genoemde trend van het vergemakkelijken van het voorzien in behoeften er voor gezorgd dat steeds meer technologie in kant-en-klare vorm wordt aangeboden. De uitwas hiervan is dat het zelf sleutelen aan gekochte producten wordt ontmoedigd of zelfs onmogelijk wordt gemaakt. Deze twee ontwikkelingen lijken met elkaar in strijd maar bestaan in de praktijk naast elkaar.

Dit is niet altijd zo geweest. Ten tijde van de opkomst van de radio en zelfs de televisie was het zeer gebruikelijk dat de consument een bouwpakket kocht en dit zelf in elkaar zette. Ging een apparaat stuk, dan kon je de onderdelen los kopen en vervangen. Om het leven comfortabeler te maken, een breder publiek te bedienen en een grotere meerwaarde te bieden is dit gebruik verloren gegaan. Daarnaast is de complexiteit van onderdelen toegenomen met een stijlere curve dan de educatie kon bijhouden. Met dit verlies is ook een stuk gemeenschappelijke kennis uit de maatschappij verdwenen. Maar het tij lijkt te keren. Er is een groeiende maker-trend die mede wordt gefaciliteerd door de opkomst van 3d-printers, rechtstreekse aankoop van goedkope onderdelen uit China, en het schitterende kennisdelingsmedium internet.

Veel makers willen niet graag in een vacuum opereren, en zoeken elkaar op om kennis, voorbeelden, inspiratie en ervaringen te zoeken en delen. Dit vindt plaats op talloze manieren zoals internetfora en tijdschriften, maar meer recent ook in de vorm van zogenaamde hackerspaces. In tegenstelling tot wat het woord mogelijk doet vermoeden heeft dit niks te maken met het verschaffen van toegang tot andermans eigendom. Hacken betekent hier het (her)gebruiken van zaken voor andere doelen dan waar ze voor gemaakt zijn. Je zou je bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat je een vibrator ook kan gebruiken om je tanden mee te poetsen, of andersom.

Er zijn inmiddels ruim 15 hackerspaces in Nederland.